Gündem
Üniversitelerdeki nepotizm gerçeği: Rektörlük akraba sayısını yetersiz gördü


İzmir’deki Katip Çelebi Üniversitesi’ndeki akraba kayırmacılığı Türkiye üniversitelerindeki nepotizmi tekrar gözler önüne serdi. Suçlamalar muhatapları tarafından yalanlansa da bazen bir taziye ilanıyla bazen de bir ihbar sonucu, rektörlerin YÖK’ün ‘cezalandırırız’ uyarını takmadığı gösterdi.
BOLD – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, okulun yönetim ve akademik kadrosundan 27 kişinin akrabalık bağı ortaya çıktıktan sonra açıklama yaptı. Rektörlük, üniversite bünyesinde bin 75 akademik, 579 idari personel olmak üzere toplam bin 654 kişinin çalıştığını belirtti. Açıklamanın devamında “Tüm çalışanların sadece yüzde 1,6’sında akrabalık bağının tespit edilmiş olmasını nepotizm bağlamında değerlendirmek, en basit tabirle kötü niyetli bir yaklaşımın tezahürüdür” ifadeleri kullanıldı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi akraba kayırmacılığının yapıldığı tek üniversite değil. Meclis, bu tür atamalar yüzünden soru önergeleriyle dolu. Üniversitelerde şoförlükten daire başkanlığına yükseltilenler bile var.
MECLİS SORU ÖNERGELERİYLE DOLU
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Mersin Üniversitesindeki akraba kayırmacılığını geçen Ağustos ayında TBMM gündemine taşıdı.
Başarır üniversitedeki durumu şöyle özetledi: “Mersin Üniversitesi’nde Rektör Ahmet Çamsarı, yeğeni Sena Karakuş’u Eğitim Fakültesi’ne, Sena Karakuş’un eşi İsmail Karakuş’u Türkçe Öğretimi Arş. Merkezi’ne, diğer yeğeni mühendis Emre İnanç’ı yapı işleri daire başkanlığına atamıştır.” Bu atamalar Başarır’ın uzun listesinden sadece birkaçı.
ÜNİVERSİTEDEKİ SKANDAL ÖLÜM İLANIYLA ORTAYA ÇIKTI
Geçen sene Şubat ayında Gaziantep Üniversitesindeki akraba atamaları sosyal medyaya yansıyan paylaşımlarla ortaya çıktı. Rektör Ali Gür yakınlarını ve üniversitede kendisini destekleyen isimlerin yakınlarını kadroya almakla suçlanıyor.
Bu iddialar geçen Kasım ayında üniversitenin yayınladığı bir taziye mesajı sonrası gün yüzüne çıktı. İlan şöyle: “Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Yıldırım’ın kayınpederi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakülte Sekreteri Ayfer Yıldırım’ın babası, Sosyal Bilimler MYO Öğr. Gör. Aykut Direnzici’nin dedesi, Rektörlük Özel Kalem Aysun Şahan’ın dedesi vefat etmiştir.”
ÇOMÜ’DE 250 AKRABA AKADEMİSYEN
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin de (ÇOMÜ), 2019 yılında basına yansıyan torpil atamaları ile aile üniversitesine dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Üniversitedeki eş, dost, akraba atamaları sadece akademik personel içinde 250’yi aştı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversiteleri “cezası var” diyerek uyarsa da kişiye özel ilanlarla kurulan akademik kadroya, idari personel ve işçi kadroları da eklenince ÇOMÜ’deki skandal yüzlerce kişilik bir akrabalık ağına dönüştü.
SİVAS ÜNİVERSİTESİNDE SINAV SKANDALI
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi için 2018 yılında yapılan kadro sınavı da akraba skandalına dönüştü. Sınavı öğretim üyelerinin eş ve çocukları kazanmış, konu basında yer alınca Üniversite Genel Sekreteri Hakan Yekbaş, “Kayırma söz konusu değil, başarılı olan kazanıyor” demişti.
EŞİM YETKİN KİŞİ
15 Temmuz sonrası vekaleten Pamukkale Üniversitesine atanan, 19 Nisan 2017’de de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından asaleten rektörlük ataması yapılan Prof.Dr. Hüseyin Bağ, Bereketli İmam Hatip Ortaokulu’nda öğretmen olarak görev yapan eşi Derya Bağ’ı, Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü’ne Enstitü Sekreteri olarak atadı. Eleştirileri yanıtlayan Rektör Bağ, eşini göreve yetkin olduğu için getirdiğini belirtti.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Boğaziçi eylemlerinin 100 günü
-
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine salgın bahanesiyle eylem yasağı
-
Nihat Hoca’ya koltuk yetmiyor!
-
YÖK üniversitelerde nepotizme zorluk getirdi!
-
Bir öğrenci daha serbest, Boğaziçi eylemlerinde tutuklu sayısı 8’e düştü
-
İşsizlik ve niteliksiz üniversiteler nedeniyle beyin göçü liseye indi


Milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara’da “İşimizi Geri İstiyoruz” eylemlerine katılan KHk’lı Nazan Bozkurt’a mektup gönderdi. Gergerlioğlu mektubunda yine herkese moral ve destek verdi. Doğru işler yaptıklarını söyledi.
BOLD – 3 Nisan’dan bu yana Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yüksel Direnişçileri’nden KHK’lı memur Nazan Bozkurt’a mektup yazdı.
Altı ay Gebze Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra 5 Nisan’da serbest bırakılan Bozkurt’un tahliyesine çok sevindiğini söyleyen Gergerlioğlu, “İnşallah bir sonraki duruşmada Alev ve Dersulu’yu da alırız. Çok yürekli çok temiz vicdan var. Sana verdiğim destek benim için onurdur. Onurlu Yüksel Direnişçilerini tekrar selamlıyorum. Merak etmeyin kazanacağız. Zalimler pek zayıf, tek bildikleri zorbalık.” dedi.
Hapiste içinin rahat olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Doğru işler yaptım, beni cezaevine attılar ama halkın ve hakkın takdirini, sevgisini kazanan ben oldum. Bundan güzel şey olabilir mi?” ifadelerini kullandı.
Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2018’de milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018’de yazdığı yazılar ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapse mahkûm edilmişti.


Ramazan’da yaptığı iftar ve sahur programlarıyla tanınan Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Nihat Hatipoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yeniden YÖK üyeliğine seçildi.
BOLD – Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, yeniden YÖK üyeliğine seçildi.
İLK KEZ 2017 YILINDA ATANMIŞTI
Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla YÖK üyesi Nihat Hatipoğlu’nun görev süresi uzatıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı bakanlıklara yaptığı atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete’nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı kararına göre; Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine yeniden atandı. Hatipoğlu, YÖK üyeliğine 11 Mart 2017 tarihinde seçilmişti.
Cezaevinde koronavirüse yakalanan eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken vefat etti
Gündem
Cezaevinde koronavirüse yakalanan eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Eken vefat etti


15 Temmuz’un ardından tutuklanarak müebbet hapis cezası verilen eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Bafra Cezaevi’nde yakalandığı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
BOLD – Bafra T Tipi Kapalı Cezaevinde koronavirüse yakalanan Eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şükrü Eken, durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı hastanede önceki gün vefat etti.
Eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra gözaltına alınıp 17 Temmuz’da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Tuğgeneral Eken (56) hakkında “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ön gördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” iddiasıyla Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
CEZAEVİNDE KORONAYA YAKALANDI
6 Nisan 2018’de darbeye teşebbüs iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Eken, hükümlü bulunduğu Bafra Cezaevi’ndeki kötü şartlar nedeniyle koronavirüse yakalandı. Eken, cezaevinde durumunun ağırlaşması üzerine 24 Mart günü Bafra Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastanenin yoğun bakım servisinde koronavirüs tedavisi gören Eken 19 Nisan gecesi vefat etti.
MEMLEKETİNDE TOPRAĞA VERİLECEK
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılan Eken’in cenazesi Samsun Cumhuriyet Savcılığının kararıyla otopsi işlemleri için Trabzon Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Eken’in cenazesinin otopsi işlemlerinin ardından memleketi Çankırı’da toprağa verileceği belirtildi.


Gergerlioğlu’ndan mektup var: İçim rahat, doğru işler yaptım


İnsan Hakları İzleme Örgütü: Uygur bölgesinde insanlığa karşı suç işleniyor


İstanbul’daki Afganistan Zirvesi ikinci kez ertelendi
Popular
-
Gündem2 gün önce
Yargıtay’dan 37 askeri öğrenciyle ilgili bozma kararı
-
Dünya1 gün önce
Almanya’da ‘gri pasaport’ alarmı: Sınır dışı edilecekler
-
Analiz1 gün önce
Görgüsüzlük, şatafat ve nepotizm: 17 maaşlı Mehmet İlker Aycı kimdir
-
Analiz2 gün önce
Diyanet’in de karıştığı devlet garantili kaçakçılığın başında kim var?
-
Gündem1 gün önce
Ankesörden sonra şimdi de sabit telefon: 47 eski askeri öğrenci hakkında gözaltı kararı
-
Gündem2 gün önce
O bizim çobanımız açlıktan ölsek yine Erdoğan yine AKP
-
Analiz2 gün önce
Berat Albayrak’ın 17/25 Aralık sanığıyla yolu nerede kesişti?
-
Ekonomi1 gün önce
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ayda 17 maaş alıyor