Koronavirüs salgını nedeniyle yüzyüze eğitime verilen ara 6 Eylül’de sona eriyor. Yeni eğitim-öğretim döneminde öğretmen ve öğrencileri temizlik personeli eksikliği, sınıflardaki kalabalık, ısınma sorunu, temizlik malzemeleri gibi birçok sorun bekliyor. Öğretmen sendikaları, okullardaki eksikliklerin ivedilikle giderilmesini talep etti.
BOLD ANALİZ – Okullar, 6 Eylül’de ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmenle yüzyüze eğitime başlıyor. Bakanlık aşı olmayan öğretmenlere haftada iki kez PCR testi zorunluluğu getirirken, okulların yardımcı personelden temizlik malzemelerine, kalabalık sınıflardan ısınma sorununa kadar birçok sorunu bulunuyor.
PCR ZORUNLULUĞU PSİKOLOJİK BASKI BOYUTUNA VARIR
İktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen’den yapılan açıklamada okulların açılmasında getirilen zorunlu PCR testine tepki gösterilerek, “Okulların açılması ve yüz yüze eğitime başlanması gerekçesiyle aşı olmayan eğitim çalışanları için haftada iki defa PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Ancak salgınla mücadele sürecindeki diğer bütün faktörlerin göz ardı edilerek okulların açılmasının, öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının aşılanmasına veya PCR testi zorunluluğuna indirgenmesi şeklindeki hatalı ön yargının kabulü mümkün değildir. Haftada iki defa PCR testi zorunluluğu getirmek gibi fiilen yürütülmesi neredeyse imkânsız, psikolojik baskı boyutuna varacak, aşılanmayı bireysel bir tercih olmaktan çıkarıp zorunlu bir tercih hâline getirecek her türden zorlamanın, okulların açık tutulması amacına hizmet etmekten uzak olduğu bilinmelidir” denildi.
SINIFLAR KALABALIK, LAVOBOLAR YETERSİZ
Eğitim Sen’den yapılan açıklamada ise yaz ayları boyunca ciddi bir hazırlık yapılmadan okulların açılacağına vurgu yapılarak, “MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasına ilişkin olarak nasıl bir hazırlık içinde olduğunu, kaç yeni derslik yaptığını ısrarla açıklamamaktadır. Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sistemini tüm sınıflarda hayata geçirip geçirmediğine dair bir açıklama da söz konusu değildir. Eğitim bileşenleri yaz aylarında okullarında böyle bir çalışma olmadığını gözlemlemiştir. Okullarımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturan kalabalık okullarda, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerinde gerekli genişletmenin, lavabo sayılarının arttırılıp arttırılmadığının bilgisi mevcut değildir. Öğretmen odalarının en azından ikiye çıkarılması yönünde bir hazırlık da yoktur”
MASKE, SABUN VE HİJYEN MALZEMELERİNİ KİM KARŞILAYACAK?
Maske, sabun ve diğer hijyen malzemeleri konusunda okullarda hazırlık yapılıp yapılmadığının muğlak olduğunun belirtildiği açıklamada, “Okullarımızda sağlıklı bir ortamın düzenli bir şekilde oluşturulması için yardımcı personel olarak çalışan arkadaşlarımızın görevlendirmeleri hangi aşamadadır bilinmemektedir. Yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapılmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. Birçok okulumuzda velilerimiz ekonomik yük altına girmek zorunda kalmaktadır. Seyreltilmiş sınıf uygulaması tam anlamıyla hayata geçirildiğinde zaten var olan öğretmen ihtiyacı ciddi düzeyde artacaktır. Zaman zaman temaslı veya hasta olabilecek öğretmenlerimizi de düşündüğümüzde öğretmen ihtiyacının giderilmesi için, bir an önce ve en az yüz bin öğretmen atamasının yapılması oldukça önemlidir” denildi.
OKULLARA EK BÜTÇE TAHSİS EDİLMELİ
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan da sadece öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının değil, servis ve kantin görevlilerinin de aşı ve Kovid-19 takiplerinin yapılmasını istedi. Salgın koşullarının gerektirdiği tedbirleri almak için okullarımıza ek bütçe tahsis edilmesini isteyen Geylan, “Teneffüs süreleri uzatılmalı, sınıflar sıklıkla havalandırılmalı, ders süreleri uzaktan eğitimde olduğu gibi 30 dakika olarak ayarlanmalıdır. Maske başta olmak üzere Kovid tedbirlerinin gerektirdiği malzemeler yeterli sayıda temin edilmelidir. Öğrenci sayısı çok olan okullara daha az öğrenci sayısına sahip olan ve fiziki imkanları müsait olan okulların sınıfları tahsis edilmelidir. Her eğitim bölgesine mobil sağlık ekibi tahsis edilerek hem okullarımızda sağlık tedbirlerinin alınması sağlanmalı hem de öğrencilerin Kovid-19 takipleri yapılmalıdır” dedi.
PCR TESTİ ZORUNLULUĞU ANLAMSIZ BİR UYGULAMA
Zorunlu PCR testi tartışmalarına tepki gösteren Geylan, “Bu uygulanabilir değil. Öğrencinin ailesinin, kullandığı toplu taşıt aracının şoförünün, alışveriş yaptığı mahalle bakkalının, otobüste yanında oturduğu yolcunun, akşam oturmaya gelen komşusunun, parkta oynadığı arkadaşının ve arkadaşının ailesinin PCR testi ile Kovid takibini yapamayacaksınız. Ancak öğretmeninden zorunlu test yaptırmasını isteyeceksiniz. Bu, hem anlamsızdır hem de amaca hizmet eden bir uygulama olmayacaktır” dedi.
OKULLARIN YARDIMCI PERSONEL SIKINTISI VAR
Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı İbrahim Bahşi de okullarda yardımcı personel eksikliği bulunduğunu belirterek, “Yardımcı hizmetler personel sıkıntısı her dönem yaşanan bir sıkıntı. Bu sıkıntıyı gidermek için Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İş-Kur personeli görevlendirilmesi yapılıyordu. Ancak bu görevlendirmelerin okullar eğitim – öğretim yılına başlamadan önce yapılması gerekirken, okullar açıldıktan bir aydan daha fazla bir süre sonra yapılıyor. Hal böyle olunca okullarda temizlik ve hijyen problemi giderek artıyor” dedi.
SERVİS ŞOFÖRLERİNİN UYUŞTURUCU TESTİ POZİTİF ÇIKTI
Öğrenciler gibi yüzbinlerce servis şoförü de 6 Eylül’de işbaşı yapacak. Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kala İstanbul’da servis şoförü adaylarına yapılan “uyuşturucu bağımlılığı testi” korkutucu sonuçlar ortaya çıkardı. 141 bin servis şoförü adayından 5 bin 315’i pozitif çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilisi yaptığı açıklamada 141 bin 350 servis şoförü adayına uyuşturucu bağımlılığı testi yapıldığını ve 5 bin 315 kişinin testinin pozitif sonuç verdiğini ifade etti. Bu oran servis şoförü adaylarından yüzde 4’ünün uyuşturucu kullanıcısı olduğunu ortaya koydu.
Okullar açılıyor, düğünler serbest: Cezaevlerinde 1,5 senedir açık görüş yasak