Türkiye İstatistik Kurumu, verileriyle artan yoksullaşmayı gizlemeye çalışırken, hükumete yakın Memur-Sen Konfederasyonu’nun araştırması yoksullaşmayı gözler önüne serdi. 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 964 lira olurken, yoksulluk sınırı 8 bin 422 liraya yükseldi. Son bir ayda sadece ısınma giderleri yüzde 6.13 arttı.
BOLD – Türkiye’de işçi ve memur olarak çalışan halkın büyük kısmının gelirleri sabit. Her ay artan fiyatlar ise halkı giderek yoksullaştırıyor. Memur-Sen Konfederasyonu açlık-yoksulluk araştırmasına göre gıdadan ulaşıma, ısınmadan eğitim masraflarına kadar ürünlerin fiyatları son bir ayda arttı.
YOKSUL OLMAMAK İÇİN AYLIK 8 BİN 422 LİRA GEREKİYOR
AKP iktidarına yakınlığı ile bilinen Memur-Sen Konfederasyonu, her ay düzenli olarak açıkladığı açlık-yoksulluk araştırmasını kamuoyu ile paylaştı. Araştırmaya göre Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 964 TL yoksulluk sınırı ise 8 bin 422 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Eylül ayında Ağustos ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,87’lik bir artış yaşandı. Eylül ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 30,46 artışla marul, yüzde 21,64 artışla patlıcan, yüzde 18,81 artışla patates, yüzde 18,29 artışla dolmalık biberde oldu.
ISINMA GİDERLERİNDEKİ ARTIŞ SÜRÜYOR
Eylül ayında Ağustos ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 6,13’lük bir artış gözlenirken; Eylül ayında Ağustos ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 1,56’lık bir artış oldu. Aydınlanma madde fiyatında ise Eylül ayında Ağustos ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi.
SERVİS ÜCRETLERİ YÜZDE 29.52 ZAMLANDI
Eylül’de Ağustos’a göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,02’lik bir düşüş olduğu belirlenirken, Ağustos ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 29,52 artışla servis ücreti, yüzde 3,22 artışla tramvay ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Ağustos ayına göre yüzde 4,34 azalışla araba kiralama ücreti, yüzde 2,37 azalışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretlerinde düşüş gözlemlendi.
SAĞLIK AĞUSTOS’TA ZAMLANDI
Eylül ayında Ağustos’a göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,18’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,24 artışla röntgen ücreti, yüzde 2,24 artışla ultrason ücreti fiyatlarında olduğu tespit edildi. Çevre ve su madde fiyatlarında da yüzde 2,49’luk bir artış yaşandı. Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,41’lik bir artış gerçekleşirken, bu kalemde en büyük artışlar yüzde 24,25 artışla özel üniversite ücreti, yüzde 16,82 artışla gazete madde fiyatlarında gözlendi.