Kendilerini “Derin devletin ekonomik istihbarat” ayağı olarak tanıtarak saadet zinciri kuran “Atadedeler” çetesinin liderlerinden hakim Bahtiyar Çolak, onlarca kişiyi makamının gücünü de kullanarak dolandırmasına rağmen ev hapsiyle serbest bırakıldı. Abisi Yargıtay üyesi olan Çolak, hükümetin işine yarayacak pek çok siyasi davanın karar alıcısıydı.
BOLD ANALİZ – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçtiğimiz hafta “Atadedeler” isimli örgüte operasyon yaptı. Kendisini beyin cerrahı, MİT mensubu, büyükelçi gibi sıfatlarla tanıtan Salice Fedakâr isimli kadının çete lideri olduğu belirtiliyor. Yaygın kullandığı isim ise; Pınar Taşçı.
Fedakar’ın eşi de TSK’dan atılma bir subay. Örgüt liderlerinden olduğu iddia edilen savcı Hidayet Kaya tutuklandı, hakim Bahtiyar Çolak ise ev hapsiyle serbest bırakıldı.
ÖRGÜT NASIL ÇALIŞIYOR?
Akademisyenlerden avukatlara, AKP’li iş adamlarında savcı ve hakimlere kadar farklı kesimlerden kişilerin içinde yer aldığı örgüt; kendilerini “Derin devletin ekonomik istihbarat” ayağı olarak tanıtarak insanları dolandırdığı iddia ediliyor. Örgüt faaliyet alanlarını; “Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yanında, sistemsel bir ticari istihbarat teşkilatı kurduk.” şeklinde açıklayarak insanlardan bu teşkilata katılmalarını istiyor.
Devlet tarafından görevlendirilmiş izlenimi veren çete, MHP lideri Devlet Bahçeli, MİT Başkanı Hakan Fidan’ı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu referans göstererek tam 3 yıl boyunca para topladı.
PARA TOPLAMA YÖNTEMİ
Oluşturulan hayali örgüte katılmak ve görev almak için belli bir para ödemek gerekiyor. Hatta parayı peşin ödemeyenlere taksit bile yapılıyor. Örgüte katılmak için 10 bin – 15 bin lira giriş harcı, daha sonra 50 bin TL gibi kayıt parası isteniyor.
Örgüte katılanlara “elçi, elçi yardımcısı, ata dede, baş dede, masa başkanı, masa üyesi, saha başkanı, saha üyesi” gibi unvanlar veriliyor, ülke sorumlusu yapılıyor. Kendi aralarında haberleşmek için kod numarası kullanmak zorunlu.
Örgüte katılanların sayısının 300-400 arasında kişi olduğu ifade ediliyor.
Otellerde, restoranlarda yapılan toplantılarda örgüte üye olanlara; lüks ev, araba, yüksek maaş, kredi kartı, yurtiçi ve yurtdışında çalışma imkanı, ailelerine hayat sigortası gibi imkanlar verileceği vaat ediliyor. Özel yüzük, kimlik ve diplomatik pasaportlar çıkartılacağı söyleniyor.
HAKİM VE SAVCILAR KRİTİK KONUMDA
Örgüte katılım ve para ödemesi yapılmasında ikna edici en büyük etken; saadet zincirinde üst düzey yönetici pozisyonunda yer alan hakim ve savcıların bulunması. Eski Manisa Savcısı Hidayet Kaya ve Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bahtiyar Çolak önemli iki isim. Bu iki isim, makamlarının da etkisini kullanarak insanları olmayan hayali bir örgüte inanmalarını sağlıyor. Savcı Kaya, makam odasını bile bu görüşmelerde kullanıyor. Kaya, “Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yanında ona sistemsel bir ticari istihbarat teşkilatı kurduk. Bunun içerisinde sizin olmanızı istiyoruz” sözleriyle ikna ettiği kişileri devlet görevi hakkında hamasi nutuklar çekiyor.
Hakim Bahtiyar Çolak, ise organizasyondan şüphe duyan, dolandırıldıklarını düşünen insanların sorularını Whatsapp yazışmalarıyla cevap veriyor, ikna ederek devam etmelerini sağlıyor. Böylece para akışının devamı hakim ve savcı eliyle sağlanıyordu.
SAADET ZİNCİRİ NEDEN PATLADI?
Yaklaşık 3 yıldır devam eden saadet zinciri, polisin operasyonundan önce çatlamaya başladı. Vaatlerin tutulmaması, birbirini tutmayan çelişkili açıklamalar, ortaya çıkan şüphelerin artık kapatılamaz olmasına neden oldu. Örgütte önemli bir pozisyonu olan Prof. Dr. Sami Kılıç, örgütün yazıştığı Whatsapp grubuna bir manifesto göndererek istifa etti.
Kılıç, “İlk başta eğitimin herkesin kendi ilinde olacağı söylendi. Şimdi farklı şehirler, hatta ülkelerde. İlk başta imzaların üyelerin bulunduğu illerde atılacaktı, şimdi Ankara’da. İlk başta sözleşmeler 10 yıllıktı, son Elazığ toplantısında 5 yıla indi.” gibi çelişkileri sıraladıktan sonra “Bir çok ÜLKÜCÜ’NÜN Vatan ve Devlet hassasiyetini sömürüp, sonra da bu tezgahı göremeyeceklerini düşünenler, Ülkücüleri hiç tanımıyor demektir.” dedi. Sözlerini “Tanrı Türkü korusun ve yüceltsin” diyerek örgütten ayrıldığını belirterek bitirdi.

İSTİHBARATÇI POLİS ÖRGÜTÜ ÇÖZDÜ
Yapının içine dahil olan eski polis istihbarat görevlisi Hüseyin Tütüncü, araştırmaları sonrasında örgütün hayali olduğunu anladı. Toplanan paralarla yüksek faiz gelirlerinin elde edildiğini belirledi. Whatsapp üzerinden, örgüt üyelerine, “Polisin eskisi, istihbaratçının emeklisi olmaz.” dedi, yapının içinde tespit ettiği çarpıklıkları anlattı. Tütüncü, hakim Bahtiyar Çolak’ın yargıladığı kişilerle seyahat ettiğini ve aynı otelde kaldığını da mesajında belirtti.
ÇOLAK HEMEN CEVAP VERDİ
Saadet zincirinde çözülmenin başlaması, herkesin yatırdığı paraları geri istemesi nedeniyle hakim Bahtiyar Çolak, devreye girdi. İstihbaratçı polisin Whatsapp grubuna yazdığı çelişkilere tek tek cevap verdi. İnsanların yapıdan kopmaması için ikna etmeye çalıştı. Çolak mesajında hiçbir devlet kurumunun kendi elemanlarını ifşa etmeyeceği için yapının kimse tarafında sahiplenmediğini anlattı. “Standart izlemenin 6 ay olduğu ülkemizde neden 1 yıldır tutuklanmadık” gibi sorularla konuyu dağıttıktan sonra, bulundukları örgütün resmi kayıtlarda görünmeyen özel bir birim olduğunu dile getirdi.

KAÇ LİRA PARA TOPLANDI?
Savcılığın yaptığı soruşturmaya göre örgüt yaklaşık 370 kişi. Bazıları kendini saklama gereği duyduğundan yapının kaç kişiyi dolandırdığı ve ne kadar menfaat elde ettiği kesin net rakamlarla bilinmiyor. Herkesten 60 bin TL para alındığını düşünüldüğüne ortaya 18 milyon TL, yani 1 milyon 200 bin dolarlık bir vurgun çıkıyor. Bu paranın nasıl bölüşüldüğü ile ilgili de net bilgiler yok. Örgüt lideri olduğu iddia edilen Salice Fedakâr ve eşi eski Üsteğmen Ali Ekşi ve savcı Hidayet Kaya tutuklanarak cezaevine gönderildi. Fakat makamını kullanarak insanları örgüt içerisinde yer almalarını sağlayan hakim Bahtiyar Çolak’a ise sadece ev hapsi verilerek serbest bırakıldı.
HAKİME DOLANDIRICILIK SERBEST Mİ?
Oluşturulan saadet zincirinde hakim Bahtiyar Çolak çok önemli bir konumda. İnsanların olayın arkasında devlet olduğunu düşünmelerini ve güvenmelerini sağlayan asıl isim. Buna rağmen ev hapsiyle serbest bırakılması oldukça şaşırtıcı bulundu. Bu kararda Yargıtay’da görevli abisinin etkili olduğu iddia ediliyor.
BAHTİYAR ÇOLAK KİMDİR?
Yargıda Birlik Derneği’nin “seçkin” bir üyesi olan Bahtiyar Çolak, Adalet Bakanlığı’nın en prestijli hakimleri arasında yer alıyordu. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Kobani davası, cemaat soruşturmaları kapsamında TRT mensuplarının yargılandığı dava başta olmak üzere birçok kritik davaya baktı. Bir süre önce istifa etti. Ankara Barosu’na başvurarak, avukat ruhsatı almak istedi. Ancak hakkında soruşturma olduğu için baro ruhsat vermedi. “Atadedeler” grubunda birlikte iş yaptığı bir dostunun yanında hukuki işlerle ilgileniyordu.
Bisiklet tamir etmek, geçmiş olsun ziyaretinde bulunmak ve dua etmek suç oldu