BOLD – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’ne aldığı 500 kişinin önemli bir kısmının “siber uzman” olmadıkları, kuaförlük, taksicilik, ev hanımlığı gibi mesleklerden seçilerek getirildiği tespit edildi.
T24’ten Tolga Şardan, Soylu’nun ‘siber ordusu’na dair ikinci perdeyi kaleme aldı. Şardan, yazısında, “Oldukça sıkıntı bir dönemde Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’nde uzman olarak görevlendirilen ancak uzmanlık yapmaya yetecek bilgisi olmayanlar, aynı dairede “altı aylık” özel eğitim aldı. Torpilli siberciler, bu eğitim sonrasında gerçek siber suçlarla mücadele uzmanı olan polislerin yanında görev aldılar” ifadelerini kullandı.
“SAHTE MESLEKİ SERTİFİKA SUNDULAR”
Şardan’ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle: “Öte yandan siber uzmanların üç yıllık geçici süre için Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’ne kurumla iş yapan özel bir firma üzerinden alındığı iddia ediliyor.
Bu noktada yeni ulaştığım bir diğer bilgi ise; bilişim uzmanı olarak alınan personelin devlete sunduğu yeterlilik sertifikalarının durumu.
İddiaya göre, işe gireceklerin bilişim uzmanı yeterliliklerini devlete ispat etmek için sundukları “mesleki sertifikaların” bir bölümü sahte olarak hazırlandı. Hatta bu işlem için aracı firma kullanıldı. Firma, anlaşmalı olduğu bir matbaaya söz konusu mesleki yeterlilik sertifikalarını bastırıp kuruma girecek adaylar adına doldurarak teslim etti.
Böylece bilişim konusunda hiçbir bilgisi ve yeterliliği olmayan adaylar, sertifika sahibi oluverdi!”
EV KADINI, MARANGOZ, KUAFÖR, TAKSİCİ…
Şardan, alınan kişilerin bir kısmının bilişim konusunda yetkin ama torpille alındığını, geri kalanlarının ise alakasız mesleklerden getirildiğini öne sürdü. Şardan şöyle devam etti: “Aldığım bilgiye göre, siberci uzman kadroları verilenler arasında gerçekten bilişim konusunda yetkinliği olan ancak torpille kuruma kapağı atanların yanında ev kadını, kuaför, marangoz hatta taksici bulunuyor.
Bilgisayar ve bilişimle hayatlarında hiç yolu kesişmemiş bu kişilerin kuruma siber uzman olarak alınması sıkıntıya da neden oldu kuşkusuz.
Görüştüğüm bir kaynağım, bilişim teknolojilerinden habersiz olan söz konusu siber uzmanları tanımlarken, “bilgisayarları açma / kapama düğmesinden açıp kapatıyorlardı” diyerek kuruma alımı yapılanların bilgi donanım eksikliğini esprili biçimde anlattı.”