NECDET ÇELİK I BOLD ÖZEL
Türkiye’de son dönemde ayyuka çıkan evrensel hukuka aykırı yargılama ve hak ihlalleri çok sayıda insanın hayatına mal oldu. Cezaevindeki en travmatik vakalardan biri, 33 yaşındaki Halime Gülsu’nun 55 gün tutulduğu Tarsus Cezaevi’nde ölüme sürüklenişi.
Koğuş arkadaşları, Gülsu’ya yaşatılanları Bold Medya ile paylaştı. 5 yıl önceki dehşeti bir kez daha yaşadığını belirten N.K., Gülsu’nun 15 yıldır taşıdığı ve vücudun kendiyle savaşının ilaçla kontrol altında tutulduğu kronik rahatsızlığını (SLE) kimsenin anlamadığının altını çizdi.
GARDİYANIN MAZGALDAN KAĞIDI FIRLATIŞI
Heyet raporu nezarette kaybedildiği için ilaçlarına ulaşamayan Halime Gülsu, uzman doktora çıkarılmadı. ‘’Halime, kendi hastalığını çok iyi tanıyordu. Kullanması gereken ilaçları biliyordu. Israrına rağmen onu romatoloji yerine dahiliyeye sevk ediyorlar, hastalığın tespitine yaramayacak tahlilleri yapıyorlardı.’’ diyen koğuş arkadaşı, tahlil sonucunu getiren gardiyanın kağıdı mazgaldan fırlatışını unutamıyor. N.K., gardiyanın ”Senin bir şeyin yokmuş” sözü karşısında Halime Gülsu’nun ‘’Beni anlamıyorlar. Bu veriler benim bakılması gereken değerlerim değil.’’ şeklinde isyan ettiğini hatırlattı.
ESKİ DOKTORLARININ NUMARASINI VERDİK, ORALI OLMADILAR
Bold Medya’ya konuşan bir başka koğuş arkadaşı A.Z. ise gardiyan ve doktorların ilgisizliğini şu örnekle anlattı: ”Biz Halime’yi takip eden eski doktorlarının iletişim bilgilerini bulup kendilerine verdik. Abisinin numarasını verdik. Aramaları için yalvardık. Ama hiçbirini aramamışlar. Dönüp bize, ‘Başımıza doktor kesildiniz’ diye küstahça karşılık verdiler.”
Cezaevinde öldürülen Halime Gülsu'nün 12 yıldır doktorluğunu yapan Prof. Dr. Mesut Onat'tan kan donduran açıklama.
Halime Gülsu cezaevinde öldürüldü.
Sorumlular hesap versin@adalet_bakanlik pic.twitter.com/mq3Q6xaao9
— Mᴀɢ̆ᴅᴜʀiʏᴇᴛʟᴇʀ💧 (@magduriyettr1) January 30, 2019
HALİME GÜLSU’NUN SON GÜNLERİ
Halime Gülsu’nun koğuşundaki son üç günü ağır ataklarla geçti. Koğuş arkadaşı N.K. o zaman dilimini şu sözlerle anlattı: ‘’Kaldığı üst kata çıkamaz olmuştu. Sedye istedik, vermediler. Üç arkadaş onu aşağı taşıdık. Fenalaşınca şeker ve tansiyonuna bakıp gidiyorlardı. Hastaneye götürdüklerinde basit ağrı kesici verip geri gönderdiler. Gözümüzün önünde ağzından köpük saçıldı. Kapılara vura vura, çığlık ata ata yetkilileri ikna edebildik.’’
Halime Gülsu, durumun vehameti üzerine 28 Nisan’ın ilk dakikalarında saat 00.24’te ambulansla hastaneye götürüldü. Müdahale edilmeyi beklerken hastane koridorunda can verdi. Ölüm raporuna vefat saati 03.10 olarak kaydedildi.
Halime Gülsu’nun ihmaller sonucu ölüme sürüklenişinin ardından cezaevi yönetimi idari soruşturma açtı. Koğuş arkadaşlarının Bold Medya’ya anlattığına göre, tutanaklar tanıkların anlattığı gibi değil, yöneticileri aklayacak şekilde yazıldı. Savcılık, idari soruşturmaya dayanarak dosyayı kapattı.
CEZAEVİ YÖNETİMİ SUÇU DOKTORLARA YIKTI
Soruşturmalar kapatılmış olsa da Mazlumder’in 17 Mayıs 2019 tarihli raporu, Halime Gülsu’nun yaşam hakkının açıkça ihlal edildiğini tespit ediyor.
Mazlumder heyetine konuşan cezaevi müdürü Mazlum Özalp, Gülsu’nun ilaçlarına ulaşamadığı süreçle ilgili faturayı cezaevi hekimi Çağlar Önen’e kesiyor. Özalp’in heyete yaptığı savunma şöyle: ‘’Merhume 3 Mart’ta tutuklandı. İlaçları azdı, bir haftalık ilacı vardı. Tutuklandıktan 32 gün sonra ilaçları veriliyor. Ondan önce ilaç yazılmaması, hekimle alakalı bir durum. Bizimle ilgisi yok. Kuruma teslim edilen bir ilaç var ise kurum doktorunun gözetimiyle tutukluya teslim edilir.’’
Mazlumder heyeti raporun hazırlık aşamasında, cezaevi doktoru Çağlar Özen’le görüşmek istedi. Özen, bütün aramaları cevapsız bıraktı. Tarsus Devlet Hastanesi ve Mersin Şehir Hastanesi de Mazlumder heyetinin görüşme isteklerini karşılıksız bıraktı.
Canım kardeşim #HalimeGülsu nun AKP-MHP zülmü altında Tarsus’ta vefatının 5. yılını bugün geride bıraktık. Adalet esir alındığı için bu kadar net olayda 1 tane dahi dava açılamadı. En son AYM de reddetti. Fakat vazgeçmedik, muhakkak bu dava açılacak! Kâtiller cezaevine girecekler pic.twitter.com/RbM5UZSqTV
— İrfanGülsu (@IrfanGulsu) April 28, 2023
AİLENİN HUKUK MÜCADELESİ YURT DIŞINDA SÜRÜYOR
Ailenin en küçük üyesini kaybeden Gülsu ailesi, Türkiye’deki hak arama çabalarından sonuç alamadı. Ağabey İrfan Gülsu, ”Vazgeçmedik, muhakkak bu dava açılacak! Kâtiller cezaevine girecek.” sözleriyle kararlılıklarını dile getiriyor. Ailenin BM nezdinde yaptığı başvuru, gündeme alınacağı tarihi bekliyor.
Halime Gülsu’nun cezaevinde öldürülüşünü Zeynep Kayadelen kitaplaştırdı. Kitap, İngilizce’ye de çevrildi.