BOLD – İngiliz ekonomi ve politika dergisi The Economist’in, son sayısının kapağını 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerine ayırarak Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklamasına AKP cephesinden tepkiler yükseldi.
İngiliz dergisi, ‘2023’ün en önemli seçimi’ başlığı ile çıkan dergi, seçimlerle ilgili bir yazı da kaleme aldı. Yazıda, “(Erdoğan) kaybederse, küresel sonuçları olan çarpıcı bir siyasi dönüş olur. Türk halkı daha özgür, daha az korkusuz ve -zamanla- daha müreffeh olacaktır. Yeni bir hükumet, Batı ile yıpranmış ilişkileri onaracaktır” ifadelerine yer verildi. Makalede Erdoğan’ın ekonomi politikalarının en çok sıradan Türklere zarar verdiği belirtildi. Analizde Erdoğan’ın 2 yıl içinde 2 merkez bankası başkanını görevden aldığı ve damadını maliye bakanı yaptığı hatırlatıldı ve cumhurbaşkanının o zamandan beri bankayı gevşek para politikası yürütmeye mecbur ettiği aktarıldı.
Analizde bu durumun büyümeyi sağlam tuttuğu ancak geçen yıl yüzde 86 ile zirve yapan ve şuanda yüzde 40’ın üzerinde olan bir enflasyona yol açtığı belirtilirken seçmenlerin soğan fiyatlarının iki yılda on kat arttığından yakındığı da anlatıldı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazandığı takdirde bankanın bağımsızlığını geri getirme ve enflasyonu tek hanelere indirme sözünün yer aldığı yazıda, “Bu durum yabancı yatırımdaki çöküşü de tersine çevirebilir. Ancak düzeltilmesi gereken sadece ekonomi değil” ifadeleri yer aldı.
KILIÇDAROĞLU’NU DESTEKLİYORUZ
Muhalefetin seçimleri kazanması halinde Türkiye’nin batı ile ilişkilerinin de düzeleceği görüşünün yer aldığı yazıda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Bir muhalefet zaferi, Türkiye’nin komşuları için iyi olacak ve Batı için çok büyük bir jeopolitik değer taşıyacak. Türkiye bugünlerde Avrupa’nın geri kalanından neredeyse tamamen uzaklaşmış durumda. Ancak kağıt üstünde hâlâ AB’ye katılmaya aday. Bu asla gerçekleşmeyebilir ama Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması durumunda Avrupa, Türkler için uzun süredir askıya alınan bir vize programını yeniden canlandırarak, Türkiye’nin AB’nin ortak pazarına erişimini iyileştirerek ve dış politikada daha yakın işbirliği yaparak yanıt vermeli.”
Yazıda ayrıca seçimleri muhalefetin kazanması halinde NATO ve ABD ile ilişkilerin de düzelebileceği belirtildi. The Economist, son olarak şu ifadelere yer verdi: (Millet ittifakı) Kazanırsa, Türkiye, Avrupa ve gerçek demokrasi için küresel mücadele için çok büyük bir an olur. Erdoğan, göreve geldiği ilk yıllarda bazı iyi şeyler yaptı, ancak sürekli olarak aşırı güç birikimi, muhakemesini gölgeledi. Bu nedenle bir sonraki cumhurbaşkanı olması için Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz.”
ERDOĞAN VE KALIN, TEPKİLERİNİ SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI
Ancak derginin bu yayını AKP’den tepki çekti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Economist dergisinde yer alan yazıya Twitter üzerinden paylaştığı mesajla tepki gösterdi. Kalın, Twitter mesajında, “Yine heyecan yapmışlar ve eklemişler: “Yeni hükumet Batı’yla hasarlı ilişkileri tamir edecek…” Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum. Sakin olun. Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı. Son sözü millet sandıkta söyleyecek” ifadelerini kullandı.
Yine heyecan yapmışlar ☺️
Ve eklemişler: “Yeni hükümet Batı’yla hasarlı ilişkileri tamir edecek…”
Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum.
Sakin olun.
Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı.
Son sözü millet sandıkta söyleyecek.
🇹🇷🇹🇷🇹🇷 https://t.co/mPYeuyFnyz
— İbrahim Kalın (@ikalin1) May 4, 2023
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da yine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Küresel güçlerin operasyon aygıtı olan dergilerin kapaklarıyla iç siyasetimizin yönlendirilmesine, millî iradeye parmak sallanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Polisimizi, askerimizi, sivillerimizi alçakça şehit edenlere terörist diyebilmek için Batı’nın gözünün içine bakanlar bilmezler. Artık siyasi, diplomatik ve askerî hamleleriyle terör örgütlerine dünyayı dar eden bir Türkiye var. İşte sahada ve masada güçlü Türkiye’nin hikâyesi Ülkemiz, üç kıtanın kalbi konumundaki jeopolitiğine rağmen yıllarca tek eksenli bir dış politikayla yönetildi. Boraltan Köprüsü faciasında can kardeşlerini göz göre göre katillerine teslim eden pısırık zihniyete son verdik. Diplomatlarımızın da gayretleriyle öz güveni yüksek, girişimci ve insani bir dış politika pratiğini hayata geçirdik. Dış temsilcilik sayımızı 163’ten 260’a çıkartarak dünyanın en geniş diplomatik ağına sahip 5 ülkesi arasına girdik. TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ile soydaşlarımıza ve yurt dışında yaşayan 7 milyon insanımıza kucak açıyoruz. Kıbrıs Türklerinin, Türk dünyasının ve Balkanlar’daki Evladı Fatihan’ın hakkını kararlılıkla savunuyoruz. Libya’da, Suriye’de, 30 yıllık işgalin ardından azat edilen Karabağ’da olduğu gibi gerektiğinde tüm imkânlarımızla kardeşlerimizin yanındayız. Esir takası ve tahıl koridoru anlaşmalarıyla bölgesel krizlerin çözümüne katkı sunuyoruz. Tarihi şanlı zaferlerle dolu bir devlet olarak uluslararası sistemde hak ettiğimiz yere geliyoruz. Küresel güçlerin operasyon aygıtı olan dergilerin kapaklarıyla iç siyasetimizin yönlendirilmesine, millî iradeye parmak sallanmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye Yüzyılı’yla inşallah tüm bu diplomatik başarıları zirveye taşıyacağız.”
Polisimizi, askerimizi, sivillerimizi alçakça şehit edenlere terörist diyebilmek için Batı'nın gözünün içine bakanlar bilmezler.
Artık siyasi, diplomatik ve askerî hamleleriyle terör örgütlerine dünyayı dar eden bir Türkiye var.
İşte sahada ve masada güçlü Türkiye'nin hikâyesi… pic.twitter.com/dA0AHV0AJL
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 5, 2023
ÇAVUŞOĞLU YAZISINI GERİ ÇEKTİ
Economist dergisine bir tepki de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Bakan Çavuşoğlu, The Economist dergisinin Türkiye’deki seçimler hakkında Başkan Erdoğan’ı hedef alan ifadelerine tepki gösterdi. Economist’in sonraki sayısında yayınlanmak üzere kendisinin de bir makalesi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Makalemi geri çekiyorum. Türkiye’nin hadsiz bir şekilde iç işlerine karışanlarla işimiz olmaz” dedi.
Economist’in bir sonraki sayısında yayınlanmak üzere kendisinin de bir makalesi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Şimdi makalemi geri çekiyorum. Böyle Türkiye’nin hadsiz bir şekilde iç işlerine karışanlarla bizim bir işimiz olmaz. Ama 14 Mayıs’ta milletimiz bunlara cevabını verecektir.” şeklinde konuştu.