BOLD – Gazeteci Oktay Yaman, Türkiye’nin Yunanistan’dan geri itilen her mülteci için 4,7 milyon euro aldığını ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun, 2016’dan bu yana Türk hükûmetine 10 milyar euro ödeme yaptığını öne sürdü.
Oktay Yaman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ile Yunanistan arasında yapılması planlanan mülteci anlaşmasının da güncelleneceğini belirtti.
Oktay Yaman paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “AB Komisyonu’nun bir raporuna göre TR’deki hükümete mültecilerle ilgili 2016’dan itibaren yaklaşık 10 milyar euro ödeme yapılmış. Hükümet Yunanistan’a kaçak yollarla geçenleri artık geri almaya yaklaşmıyormuş. Yapılan hesaplamalara göre bugüne kadar geri alınan her insan için 4,7 milyon euro (yanlış duymadınız) havale edilmiş. Muhtemelen anlaşma güncellenecek. Anlaşmanın mimarı olan akademisyenle tanışıyoruz, bir kahve içmek istiyorum.”
AB Komisyonu’nun bir raporuna göre TR’deki hükümete mültecilerle ilgili 2016’dan itibaren yaklaşık 10 Milyar Euro ödeme yapılmış. Hükümet Yunanistan’a kaçak yollarla geçenleri artık geri almaya yaklaşmıyormuş. Yapılan hesaplamalara göre bugüne kadar geri alınan her insan için 4,7… pic.twitter.com/HWi5GbKVlF
— Oktay Yaman 🇪🇺 (@JournalistYaman) October 1, 2023
TÜRKİYE, 2 BİN 140 GÖÇMENİ KABUL ETTİ
Yaman’ın iddiası Alman Bild gazetesi tarafından da gündeme getirildi. Almanya’da yayımlanan Bild gazetesi, Türkiye’nin anlaşma kapsamında sadece 2 bin 140 düzensiz göçmeni kabul ettiğini yazdı.
Habere göre Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı ‘geri kabul’ anlaşması kapsamında 20 Mart 2016’dan bu yana geri gönderilen düzensiz göçmen sayısının 2 bin 140 olduğu ortaya çıktı. Bild gazetesinin aktardığı verilere göre, Avrupa Birliği’nin düzensiz göçmen başına Türkiye’ye 4,7 milyon avro (yaklaşık 136 milyon 300 bin Türk Lirası) ödedi.
Gazetenin AB Komisyonu’nun açıkladığı yeni verilere dayandırılan haberde, anlaşmanın yürürlüğe girdiği mart 2020 Birliğin Türkiye’den kabul ettiği göçmen sayısının 37 bin 397 olduğuna yer verildi. Bild’in haberine göre AB Komisyonu, Ankara’nın mart 2020’den bu yana düzensiz göçmenleri geri almayı reddettiğinden ve o zamandan bu yana, Yunan makamlarının ve Avrupa Komisyonu’nun defalarca talep etmesine rağmen, başka geri dönüş gerçekleşmediğinden bahsedildi.
Geri kabul Anlaşması’nın ‘yenilenmesi’ bir süredir özellikle Yunanistan tarafından AB kurumlarında yüksek sesle dile getiriliyor. Son olarak eylül ayı başında açıklama yapan Yunanistan Göç Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye’nin mülteci anlaşmasını uygulamadığını söyleyerek AB ve Ankara arasında yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini söylemişti. Kairidis, böyle bir anlaşma için “Almanya’nın devreye girmesi gerektiğini” dile getirmişti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) verilerine göre, 2023 yılının eylül ayının başına kadar 19 bin 6767 kişi Türkiye üzerinden kara ya da deniz yoluyla Yunanistan’a ulaştı. Bu sayı 2022 yılı boyunca 18 bin 700 olarak kayıtlara geçmişti.