BOLD – Reuters, dün geçtiği bir haberinde Anayasa Mahkemesi’nin hapisteki milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılması yönündeki kararları sonrası AKP’li Erdoğan yönetiminin bu alanda yeni düzenlemeler yapma ve “Anayasa Mahkemesi’nin etkisini azaltma” planı olduğunu duyurdu.
Ajans, haberini üst düzey bir yetkili ve AKP’den iki milletvekiline dayandırdı. Haberde “Erdoğan ve müttefiklerinin özellikle bireysel başvuruları yaygın bir şekilde kullanan mahkemenin sahip olduğu etkiden rahatsız” olduğu kaydedildi. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili, mahkemenin bu kararlarla “benzersiz bir güç alanı” oluşturduğunu söyledi.
AYM’YE ALTERNATİF TÜRKİYE İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KURULABİLİR
Hükumetin seçenekleri değerlendirdiğini belirten aynı yetkili, “Bunlar arasında bireysel başvuruları ayrı olarak ele alacak bir ‘Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi’ kurulması da var” dedi. Anayasa Mahkemesi ve bireysel başvuru sisteminin bir şekilde devam edeceğini belirten yetkili, “Ancak düzenlemeler gerekli. Bireysel başvurularla ilgili yasal düzenleme yapmak zor değil” diye konuştu.
Adının açıklanmasını istemeyen iki AKP milletvekilinden biri, Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay ile çakışmaması ve yetki alanını aşmaması için açıkça tanımlanmış bir yargı yetkisine sahip olması gerektiğini söyledi. Erdoğan, kasım ayında yargı krizinde “hakem” rolünü oynayacağını ve Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki anlaşmazlığı çözmek için yasaların kullanılabileceğini kaydetti.
ALMAN CUMHURBAŞKANI, POLONYA VE MACARİSTAN’I ÖRNEK GÖSTERDİ
Bu arada bir açıklama yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Anayasa Mahkemesinin korunması için önlemler alınması yönündeki tartışmalara katıldı. Steinmeier, Alman Anayasa Mahkemesinin “demokrasi düşmanları”na ve krizlere karşı korunması için Mahkeme’nin siyasetten bağımsızlığını güvence altına alacak değişiklikler yapılması çağrısında bulundu.
Alman Anayasasının kabul edilişinin 75’inci yılı vesilesiyle Bellevue Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Steinmeier, demokrasinin aşırılıkçı güçlere karşı daha iyi korunması gerektiğini belirterek Mahkeme’nin bağımsızlığını olası saldırılara karşı korumak için Anayasa Mahkemesinin yapısı ve seçim prosedürü ile yargıçların görev sürelerinin anayasaya alınması teklifinde bulundu. Anayasa’da değişiklik yapılması için hem Federal Meclis hem de Eyalet Temsilcileri Meclisinde üçte ikilik çoğunluk gerekiyor.
Polonya ve Macaristan gibi ülkelerde yaşanan süreçlerin Almanya için bir uyarı olması gerektiğini belirten Steinmeier, liberal demokrasilere yönelik saldırıların merkezinde ilk olarak hep yüksek mahkemelerin bağımsızlığının bulunduğunu belirtti.
Almanya Cumhurbaşkanı, günümüzde fikir alışverişinin büyük ölçüde internette gerçekleştiğine işaret ederek dijital tartışma ortamının da demokrasiye uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. “Sesi yüksek çıkan aşırılıkçı bir azınlığın, ülkedeki siyasi iklim ve gündemdeki konuları belirlemesine, tüm dünyadan demokrasi düşmanlarının bilinçli olarak yalanlar yaymasına, nefreti körüklemesine, beyinleri yıkamasına izin veremeyiz. Bu noktada internette de demokrasinin korunmasına ihtiyaç var” dedi.
Anayasa karşıtı fikirlerin beslenmesi, finansmanı ve yayılması için kullanılan ağlara karşı harekete geçmek için kaynaklar ve yollar bulunması gerektiğinin altını çizen Steinmeier, İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in bu yöndeki planlarına da dolaylı destek vermiş oldu.