Tiyatroda politik taşlamanın önde gelen isimlerinden Genco Erkal, Türkiye’de bir korku imparatorluğunun hüküm sürdüğünü belirtiyor.
Euronews Türkçe’nin mülakat programı RÖP’te Tuluhan Tekelioğlu’na konuşan Erkal, Devlet Tiyatrosu’ndan, Şehir Tiyatroları’ndan muhalif kimliğiyle tanınan insanların atıldığını söyledi.
“KARA LİSTEYE GİRENLERE İŞ VERİLMİYOR”
80 yaşındaki sanatçı hatta televizyonlarda çalışmalarına izin verilmediğine dikkat çekti: “Kara listeler var. O listeye girdiğiniz vakit, ‘Bunlara iş vermeyeceksiniz’ diyorlar. Zaten bütün medya tek elden yönetildiği için onlar da iş bulamıyor. İnsanları açlığa mahkum ediyorlar.
Gezi olaylarından sonra biz de kara listeye konduk ve ödeneklerimiz kesildi. Sponsorlarımız da korktular. Bir baktık sponsorlarımız da çekildi. Sadece seyircimizin desteğiyle ayakta duruyoruz.
“YARATILAN KORKU İMPARATORLUĞU ÇOK GÜÇLÜ”
Bir korku imparatorluğu var. Bu tepeden başlıyor. Türkiye’nin belli başlı holding sahibi, vakıflar sahibi büyük iş adamları en çok onlar korkuyor. Bunlardan bazıları, bu yeni hükümet programını açıkladığında birden bire en olmayacak şekilde ‘Aa fevkalade, çok bayıldık’ dediler… ‘İlişkilerimiz bozulur, bize ihale vermezler, ilişkilerimize engel olur’ diye inanmadıkları halde, iktidarı övmek zorunda hissediyorlar kendilerini.
Gezi olaylarında pek çok sanatçı büyük bir cesaretle orada bulundu. Onların büyük bir bölümü de sonra geri döndü. Yani kulakları büküldü, bayağı önemli isimlerdi. Bir baktık hemen pısmışlar… Korku imparatorluğu çok güçlü.
“İNSANLAR BİR S+ABAH BİRDEN BİRE FETÖCÜ DİYE ÇIKIYOR”
O insanların ‘Bunlar, bunlar!’ diye konuşmasına dayanamıyorum. Türk toplumunda bu zamana kadar böyle bir kırılma olmadı, böyle bir yarılma olmadı. Bunu fay hattına benzetiyorum. Sanki deprem olmuş, ortadan ikiye yarılmış. ‘Bunlar, bunlar!’, ‘Bunlar vatan haini, bunlar terörist’… İnanılmayacak şeyler.
“ÇIKMIŞ ORAYA TEPEYE, NASIL ÇIKTIĞI DA BELLİ DEĞİL ZATEN!”
Paris’teki Sarı Yelekliler olaylarından sonra tehditler başladı bir de. Çıkarsanız görürsünüz diye muhalefet liderine söylüyor bir cumhurbaşkanı. Böyle bir şey olabilir mi! Ya da televizyonda haber spikerini ağza alınmayacak şekilde aşağılama. İnsan isyan ediyor. Diyorum susamam, yani bir şey yapmalıyım. Ben bunları hazmedemem.
“PADİŞAHLIK KURULDU, SARAYDA HALLEDİLİYOR HER ŞEY”
Çıkmış oraya tepeye, nasıl çıktığı da belli değil zaten! Yani ben oraya çıktığı yolları da pek meşru görmüyorum. En azından şu ülkede yüzde 50 seni istemiyor. Senin düşüncene karşı, senin bu ülkeye getirmek istediğine karşı. Senin buraya getirdiğin bu tek adam rejimine karşı. Padişahlık kuruldu, sarayda hallediliyor herşey.
“YILLARDIR İSTEDİĞİ HER İŞİ, HER TÜRLÜ YOLU DENEYEREK YAPTI”
Karşımızda çok kuvvetli bir lider var. Yıllardır da istediği her işi, her türlü yolu deneyerek yaptı bu adam. Çok başarılı bir lider. Onun karşısında yeteri kadar güçlü bir muhalefet lideri yok maalesef. Muhalefet ağır siklet değil, üflesen ‘püf’ gidecek, çok cılız bir ses geliyor.
“MECLİS FİGÜRANLARIN BULUNDUĞU BİR DEKOR”
Bir meclis var, fakat yok. Meclis figüranların bulunduğu bir dekor. Orada kendi kendilerine oturuyor konuşuyorlar. Hiçbir etkisi yok. Çünkü her şey sarayda ve bir kişi… Bakanlar diye de bir takım memurları toplamış etrafına, ne söylerse o yapılıyor. Böyle bir ülkede yaşamak istemiyorum ben.”
60. sanat yılını kutlayan Erkal, “Korksam da yine bildiğimi, inandığımı yapacağım. Onlar da bir şey yapacaklarsa yapsınlar yani.” dedi.
Erkal, “Devlet Tiyatrosu’ndan teklif aldım. 1965 yılıydı. ‘Benim bir projem var: Bir delinin hatıra defteri, onu gelip sizde oynayabilirim’ dedim. Genel Müdür bana dedi ki; ‘Siz gelirsiniz, ne oynayacağınıza biz karar veririz’. Bu benim için kırılma noktasıydı. O zaman dedim ki başkasının karar verdiği şeyleri hiçbir zaman oynamam. Kendi inandığım, kendi savunduğum şeyleri oynarım dedim. O günden bugüne de böylece geldim” ifadelerini kullandı.
GENCO ERKAL: BUGÜNÜ İSTEYEN ÜZERİNE ALINIR
Dostlar Tiyatrosu’nda sahnelediği Merhaba oyunundaki “Sultan Palamut” ya da “Hazreti Dangalak” olarak bilinen karakterinin bugünden izler taşıdığını söylüyor Genco Erkal:
“Bu oyun, en eski metinleri 400 yıl önce yazılmış Shakespeare tarafından. Ama sanki bugün bu ülke için yazılmış gibi. Saraylardan bahsederken, krallardan bahsederken. Sanki günümüzü anlatıyor Shakespeare 400 yıl öncesinden… Aziz Nesin’in, Brecht’in Nazım Hikmet’in yazdıkları da 60 yıl, 70 yıl öncesinden geliyor. Hepsi bugün yazılmış kadar gerçek ve güncel. Hazreti Dangalak da öyle… Orada bir diktatör hicvediliyor. Tabii ki bunu Aziz Nesin 12 Eylül döneminde Kenan Evren için yazmıştı ama bugün isteyen üzerine alınır, bilmiyorum yani…”