Uluslararası Af Örgütü, Osman Şiban ve Servet Turgut’un Van’ın Çatak ilçesinde helikopterden atılarak işkenceye uğradığı iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Hastane raporlarının helikopterden atılma olayını doğruladığını kaydeden Af Örgütü, “Ciddi iddialar derhal, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulmalı. İşkenceyi yapan kişiler adalet önüne çıkarılmalı” dedi.
BOLD – Af Örgütü’nün açıklamasında, Şiban ve Turgut’un jandarma tarafından gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz kaldıkları yönündeki iddialarla ilgili Türk yetkililere bir mektup gönderildiği belirtildi.
Açıklamada, avukatlarından alınan bilgiye göre, 50 yaşındaki Şiban ve 55 yaşındaki Turgut’un, Çatak’ta jandarma tarafından gözaltına alındığı ve yürüyerek götürüldükleri tepede bekleyen helikoptere bindirildiği kaydedildi. Turgut ve Şiban’ın bundan sonraki iki gün boyunca nerede olduklarının bilinmediği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“13 Eylül’de Servet Turgut’un yakınları jandarma merkezinden telefonla arandılar. Kendilerine Turgut’un kimlik numarası soruldu, ancak Turgut’un jandarma merkezinde olmadığı söylendi. Aynı günün ilerleyen saatlerinde Turgut ve Şiban’ın yakınları her ikisinin de Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde olduklarını öğrendi. 24 Eylül itibariyle durumu hala kritik olan Servet Turgut aynı hastanede suni komada tutuluyordu… Osman Şiban 20 Eylül’de hastaneden taburcu edildi. Uluslararası Af Örgütü’nün incelediği hastane raporları, ikisi de ağır yaralanmış olan Turgut ve Şiban’ın 11 Eylül’de saat 21:30 civarında ‘yüksekten düştükten’ sonra hastaneye getirildiğine işaret ediyor. Hastane raporu Osman Şiban’ın boynunda yaralanma (atlantoaksiyal subluksasyon) olabileceğini, dirseklerinde ve dizlerinde çürük (ekimoz) ve şişlik olduğunu, her iki gözünün ağır hasar gördüğünü, ayrıca Şiban’ın ‘anlamsız konuşmaları’ olduğunu ve oryantasyon bozukluğu sergilediğini gösteriyor.
İŞKENCEYİ YAPANLAR YARGILANMALI
Uluslararası Af Örgütü, işkence ve diğer kötü muamele iddialarıyla ilgili ve bu kişilerin helikopterden atıldığına ilişkin şok edici iddialardan dolayı ciddi kaygı duymaktadır. Uluslararası insan hakları hukuku ve standartları, Türkiye’nin işkence ve diğer kötü muameleyi her koşulda önlemesini gerektirmektedir. Söz konusu iddialar derhal, bağımsız ve tarafsız bir soruşturmaya tabi tutulmalı ve iddia edilen işkence veya diğer kötü muameleyi gerçekleştirdiğinden şüphelenilen kişiler adil şekilde yargılanmak üzere adalet önüne çıkarılmalıdır.”