AKP hükumeti tarafından 15 Temmuz’un hemen akabinde Türkiye’nin varlıklarını geliştirmek amacıyla kurulan Türkiye Varlık Fonunda kurumlar kısa sürede borca saplandı.
BOLD – Türkiye Varlık Fonu’nun borçları giderek artıyor. Türkiye’nin varlıklarını geliştirmek, kaynak sağlamak amacıyla kurulan fonun 2019’da borcu yüzde 81 artarak 136 milyar liraya ulaştı. Fon bünyesindeki varlıklar da zarar üstüne zarar açıklıyor.
TÜRKİYE’NİN VARLIKLARINI GELİŞTİRMEK İÇİN KURULDU
Türkiye Varlık Fonu, 26 Ağustos 2016 tarihinde Başbakanlık’a bağlı bazı şirketleri yönetmek için kuruldu, 2018’de Cumhurbaşkanlığına devredildi. Fon, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için kuruldu.
KAR EDEN KURUMLARI FONDA TOPLANDI
Borsa İstanbul, BOTAŞ, VakıfBank, Ziraat Bankası, Çaykur, Eti Maden İşletmeleri, Halkbank, Kayseri Şeker Fabrikası, Platform Ortak Kartlı Sistemler AŞ, PTT, Turkcell, Türksat, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları , İzmir Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Türkiye Hayat Emeklilik AŞ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye Sigorta AŞ, TVF Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, TVF Maden Sanayi ve Ticaret AŞ, TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret AŞ ve İstanbul Finans Merkezi gibi kamu kurumları ve iştirakleri fon bünyesinde toplandı.
FONUN 2019’DA BORCU YÜZDE 81 ARTTI
Türkiye Varlık Fonu’nun denetim raporu iki yıl geriden de olsa Meclis’e sunuluyor. 2019 yılı denetim raporuna göre Varlık Fonu’nun özkaynaklarında yüzde 11 artış yaşanırken borçlarındaki artış ise yüzde 81’i geçti. 2018’de 75,4 milyar TL olan borçları 2019’da yüzde 81 artışla 136,4 milyar TL’ye çıktı. 2018’de 177,3 milyar TL olan özkaynaklarda ise yüzde 11’lik artış gerçekleşti, 198,4 milyar TL’ye yükseldi. Ayrıca fonun 1 milyar euro banka borcu bulunuyor.
FONU BANKALAR AYAKTA TUTUYOR
Ziraat Bankası ve Halkbank gibi önemli kamu bankalarını bünyesinde bulunduran Varlık Fonu’nun en yüksek hasılat payı da finans sektöründen oldu. 2019’da finans sektöründen 143 milyar TL hasılat elde eden fon, madencilik sektöründen ise 85 milyar TL’lik hasılata ulaştı. Lojistik sektöründeki hasılat 78 milyar TL, gıdada 2 milyar TL ve teknolojide 1.7 milyar TL oldu.
FONDAKİ KURUMLAR ZARAR EDİYOR
Kar ederken fona dahil edilen kamu kurum ve kuruluşlarının kısa sürede borca saplanması ise dikkat çekti. Kar ederken fona dahil edilen Çaykur 1,5 milyar lira zarar ederken banka borcu da 1,4 milyar TL’den 3,4 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde THY’nin borcu yüzde 107 arttı, TCDD’nin borcu yüzde 349, Kayseri Şeker’in borcu ise yüzde 292,8 yükseldi. 2017’de 3.3 milyar kârla devredilen BOTAŞ’ın zararı ise 5.6 milyar TL. PTT de son iki yılda 900 milyon TL zarar etti.
VARLIKLARIN SATIŞI SÜRÜYOR
Fon bünyesindeki varlıkların satışları ise devam ediyor. Son olarak Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesi 30 Kasım 2020 tarihinde 200 milyon ABD Doları bedelle Katar’a satıldı. Satış anlaşması AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El-Sani’nin katılımı ile yapıldı.